top of page
Sheet%20Music_edited.jpg
Coaching.. wat een prachtig vak!

Wie ben ik:

Mijn naam is Ben… ben man, vader, zoon, vriend, collega, coach, adviseur, ondernemer en altijd bezig met mensen. Ik ben nieuwsgierig, enthousiast, leergierig, creatief en gedreven. Hou van verbinding, autonomie en authenticiteit. Van natuur, muziek, reizen en sport kan ik enorm genieten.

De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie geïnvesteerd in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en maakte de keuze om mijn werkgebied uit te breiden met coaching. Deze keuze brengt mee dat ik mijzelf zal blijven ontwikkelen op dit vakgebied, dat voelt goed!

Een aantal aspecten uit mijn leven:

Van jongs af aan was ik heel goed om alle ballen in de lucht te houden. Ik combineerde mijn studie economische wetenschappen met gezin en werk, was heel goed in doorgaan en volhouden, wilde alles eigenlijk perfect doen, was heel goed om me te focussen op anderen en had als manager een fantastische helikopterview. Met mijn vele gedachten zat ik heel veel in mijn hoofd en dan vooral het linker-brein.

Een druk leven, dat me overigens heel veel heeft gebracht; ik heb geweldige kinderen, heb een mooi en divers professioneel en sociaal netwerk, prachtige kansen en zakelijke uitdagingen gehad, mooie ontwikkelingen meegemaakt, heb hard gewerkt aan kwaliteiten en vaardigheden en heb een mooie gevarieerde loopbaan in Finance, HR en in interim-management.

Ben Smit Coach

Het heeft me echter ook veel gekost.

In de jaren na het ontstaan van de financiële crisis in 2009 liep alles niet meer zo lekker en ondanks mijn harde werken raakte ik door een samenloop van omstandigheden veel kwijt. Persoonlijke- en zakelijke relaties, mijn onderneming en ik kreeg gezondheidsklachten. Een wake-up call dus, maar dat zag ik pas later. Het duurde lang voordat ik allemaal ging inzien dat ik een geheel andere weg moest inslaan. Burn-out en depressieve gevoelens ontstonden op dat moment. Het herstel duurde lang, maar het was het begin van een ontdekkingstocht. Mijn lichaam had me gewaarschuwd. Zo kwam ik er, mede na goede gesprekken achter, dat ik een combinatie van ADHD en ADD in me had. 

life-just-because-my-path-is-different.j

Wauw dat verklaarde veel. Ik had dus vaak last van een te “vol hoofd” en kon daardoor lastiger focussen. Naar anderen reageerde ik soms ongenuanceerd en overspannen met als gevolg dat mensen mij soms ‘anders’ vonden en mij soms zelfs uit de weg gingen. Van jongs af aan voel je onbewust dat jij net even anders bent dan die ander en werd een expert in aanpassen en afstemmen op wat de ander verwachtte. Deze aanpassings- en overlevingsstrategie werkte steeds vaker niet meer, met boosheid en frustratie tot gevolg. Mijn spreekwoordelijke “emmertje” liep steeds vaker over. Tijd voor verandering!

 

Na een eerste kennismaking met NLP in 2013 was mijn interesse in meer persoonlijke bewustwording gewekt. Vanaf dat moment heb ik veel inzicht gekregen door me te verdiepen in waar ik vandaan kwam, mijn jeugdtijd en hoe ik was opgevoed bijvoorbeeld. Ik heb geleerd te kijken naar (met de kennis van nu) wat wel en niet gezond was en waar ik vroeger automatisch loyaal aan was. Zo heb ik op latere leeftijd hard gewerkt aan het omgaan en ontsnappen aan niet helpende gedachten en gedrag dat onder andere terug te herleiden was naar een strikte opvoeding en omgeving. 

Je kunt zo gevangen zitten in gedachtes en ik merkte dat bewustwording het begin is van verandering. Groei begint wanneer je bereid bent om nieuwe antwoorden te vinden op de vragen die in je geschiedenis besloten liggen. En met deze nieuwe antwoorden komt er meer eigenheid en vrijheid in wie je nú bent.

Ik begon in te zien dat mijn druk werkende brein (dat nu eenmaal wat anders geprogrammeerd is dan gemiddeld), ook positieve kanten heeft! Veel bewuster werd ik bijvoorbeeld van mijn creatieve kant, bezig zijn hiermee maakt dat er andere (pret)stofjes vrij komen in je brein. Ik hou enorm van muziek en zingen en stond regelmatig met groepen op de planken in theaters waarbij we de meest geweldige musicals en optredens verzorgden. Een enorme hulpbron dus voor mijn volle hoofd, muziek en vrienden gaven me die broodnodige ontspanning en hielden me op de been; hulpbronnen en vooral het bewustzijn hiervan, zijn zo belangrijk!

"I discovered that when I believe my thoughts, I suffered, but that when I didn't believe them, I didn't suffer, and that this is true for every human being." - Byron Katie

Mijn vervolgstudies in Coaching, NLP en Systemisch werk bij onder andere het instituut de 1e Verdieping in Delft, gaven me veel nieuwe inzichten en handvaten en ik leerde mezelf te accepteren en weer te vertrouwen op gevoel en lijf en dus niet meer alleen op mijn overvolle hoofd.

Zomaar wat aspecten uit mijn leven, ik ben heel benieuwd naar jouw reizen...

bottom of page